Viering 75 jaar vrijheid in Spier

Viering 75 jaar vrijheid in Spier

Op 5 mei aanstaande is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd; het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Spier was deze heuglijke dag al in april 1945. Op 10 april was de vreselijke executie van de burgerslachtoffers en op 11 april was er het gevecht tussen de Franse para’s en de Duitsers met als gevolg twee Franse slachtoffers.

Deze twee gebeurtenissen worden jaarlijks in Spier herdacht. Ook voor dit jaar staat er een herdenking op het programma. In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit:

Vrijdag 10 april arriveert rond 15.30 uur een groep van 40 Franse familieleden en zoals het er nu uitziet drie veteranen bij het monument aan de Moraineweg. Verder komt er een peloton actieve Franse re-enactors. Na een kleine plechtigheid gaat het gezelschap naar het Franse monument. Ook hier zal een plechtigheid gehouden worden. Aansluitend wellicht nog een drankje en daarna is de plechtigheid Spier afgelopen.

Op 10 en 11 april zal er op het stukje grasland (rechts naast het dierenparkje) een demonstratie te zien zijn van The Fighting 4th Living History Holland. Zij hebben uitrustingen bij zich van de jaren ’45: radio’s, rantsoenen, parachutes, rugzakken, jeeps etc. Zij laten hier zien hoe het allemaal werkte en werd gebruikt. Iedereen kan hier alles bekijken, voelen en met de mensen hierover praten. Er wordt geen oorlogje gespeeld.

Als kers op de taart zal er rond 16.15 uur een dropping van parachutisten plaatsvinden op het land tegenover het monument.

u heeft een stacaravan of chalet en zoekt een mooie jaarplaats in het hart van Drenthe?