Stuifzandgebied Terhorsterzand

Terhorsterzand Drenthe

Het ruim 180 ha grote Terhorsterzand ligt hemelsbreed een kleine kilometer ten noorden van Vakantiecentrum Sonnevanck. Het is een stuifzandgebied dat gedeeltelijk is gefixeerd doordat er in het jaar 1900 dennen zijn aangeplant. Ruim 100 ha van het heuvelachtige terrein bestaat uit heide, afgewisseld met vennen in de lagere delen en jeneverbesstruweel op de hogere delen.

De jeneverbes is een conifeersoort. Het is een van de weinige coniferen, naast de grove den en de taxus, die van nature voorkomt in de Benelux. De bes van de conifeer worden onder anderen gebruikt voor het aromatiseren van gin, jenever, aquavit en Bénédictine. De drank jenever dankt zijn naam aan deze plant. Gedroogde bessen worden als specerij verwerkt om bijvoorbeeld marinades, saus, ragout, paté, wild en gevogelte op smaak te brengen.. Ook zuurkool wordt traditioneel met jeneverbes gekruid.

In het gevarieerde gebied komen voorts planten en dieren voor, waaronder de orchis, beenbreek en moeraswolfsklauw, heikikker, wielewaal, dodaars en de adder.  Let op! De adder is de enige giftige slang die voorkomt in ons land. Het Terhorsterzand wordt begraasd door schapen en jonge runderen.

Naast natuurschoon ligt er ook een prachtige ‘spartelplas’ op het noordelijke deel van het Terhorsterzand met een riant zandstrand van ruim 35 meter. Het water is op het diepste punt slechts één meter diep en daarom zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Al jaren heeft Op het terrein zijn geen toiletten of horecafaciliteiten aanwezig. Deze Drentse ‘zwemplek’ wordt geclassificeerd met 3 sterren, dit doordat de plas de laatste vier jaren gemiddeld een uitstekende waterkwaliteit heeft gehad.

Het natuurgebied en de zwemplek zijn goed bereikbaar vanaf ons park, op de fiets, te voet of met de auto. Er is voldoende parkeergelegenheid op geringe afstand aanwezig. Geregeld organiseren we leerzame wandeltochten naar en over het Terhorsterzand vanaf Vakantiecentrum Sonnevanck.

u heeft een stacaravan of chalet en zoekt een mooie jaarplaats in het hart van Drenthe?